0706-04 97 14 karin@mannayoga.se


Finns det något mer tröstande, läkande och behagligt än att känna sig riktigt omhändertagen, älskad och uppskattad? Nej, jag skulle inte tro det. Så känns det efter att ha fått en oljemassage! Allra lyxigast är om man kan gå och få det hos en ayurvedisk massageterapeut, men det går också finfint att göra massagen på sig själv. Det finns också något djupt meningsfullt i att ge sig själv den omsorgen och innerligheten.

Tänk dig en rutin som motverkar:

  • Stress
  • Muskelvärk
  • Ledvärk
  • Torr hy
  • Rastlöshet
  • Oro
  • Sömnsvårighet
  • Cirkulationsbesvär
  • Koncentrationssvårigheter m.m.

Abhyanga kan göras så gott som dagligen, speciellt om du går igenom en stressig period eller har någon annan vataobalans. Men det är också verksamt även om du bara får till det då och då.

Så här går det till:

Vanligast är att man använder ekologisk kallpressad sesamolja. Sesamoljan brukar passa de allra flesta, utom om du har överslag på pitta (för mycket av eldelementet). Jag köper min olja på mataffären, men det finns även på hälsokosten och hos ayurvediska konsulter.
Oljan kan användas som den är, rumsvarm eller uppvärmd. Allra bäst är om den mognas innan användning. Då tar du den del olja som ska användas och värmer upp den till 100 grader och sedan svalnar av. Den mognade oljan kan sedan värmas flera gånger till användartemperatur och håller några veckor.

Vid pittaöverslag (för mycket eld) kan det vara bra att göra massagen med kokosolja som anses vara svalkande.

Jag har mycket vata i min konstitution och vill ha en så varm olja som jag kan hantera. Jag värmer upp några matskedar i ett vattenbad eller i en liten kastrull. Sedan börjar jag massera hårbotten. Jag använder en liten pipett för att droppa oljan i hårbotten och masserar sedan med fingertopparna. Sedan masserar jag i ordning; öronen, ansiktet, hals och nacke, axlar och armar. Stryker med långa tag över stora partier och cirkla runt leder.
Händerna kan få lite extra uppmärksamhet, varje finger ska med. Sedan framsidan kroppen, bröstet/brösten och magen. Magen stryks i medsols i tjocktarmens riktning.
Jag masserar så långt upp på ryggen som jag når och ut över höfter och skinkor. Långa strykningar över benen och cirklar runt knän och fotleder. Fötterna får extra uppmärksamhet, varje tå får massage. För att inte kladda på golvet står jag på en tidning med hushållspapper på. Utan hushållspapper får man trycksvärta under fötterna.
Oljan sitter i en stund, upp till 40 minuter. Jag brukar lägga hushållspapper i mina sandaler så att jag kan röra mig medan oljan verkar. Om det är för kallt att vara naken kan man offra en badrock eller tunika som sedan tvättas ganska omgående så att den inte luktar härsken olja.
Jag brukar dricka thé, meditera eller sitta och läsa medan jag väntar. Dusch eller bad i varmt vatten utan tvål. Håret brukar gå ganska lätt att tvätta ut med schampo. Ingen hudkräm behövs efter duschen. Om det fortfarande känns som ett tunt lager olja på huden kommer det snart att dra in.

Men om man inte kan avsätta en timme då? Jamen gör det du hinner! Massera händer och fötter. Eller den där värkande ryggen/knät/axeln. Passa på med en huvudmassage om du ändå ska tvätta håret. Som alltid; bättre med något än inget alls.

Värm den mängd olja du behöver åt gången

Vill du ändå börja med att gå på salong och få behandlingen kan du till exempel vända dig till Eva Sundén på Insikten i Kungsbacka, som är ayurvedisk konsult och utför flera fina ayurvediska behandlingar.

 

Share This